Niin suomen kuin maailman yleisin huumausaine on kannabis, jota suositumpi päihde on ainoastaan alkoholi.

Yleisin kannabistuote Suomessa on marijuana eli ns. perinteiset kasviperäiset kannabistuotteet.

Tässä jaksossa Maria (IG: @docmariak) ja Jukka puhuvat synteettisesti valmistetuista kannabinoideista, joiden käyttö Suomessa on toistaiseksi ollut maltillista.

Näitä kemiallisesti valmistettavia kannabinoideja tunnetaan yli 200 ja niitä saa eri muodoissa: jauheena, nesteenä, jopa kasvirouheeseen ruiskutettuna eli ns. perinteisen näköisenä. Katukaupassa niillä on monia lempinimiä kuten Spice, K2, Black Mamba, Bombay Blue, Jehova jne.

Synteettisten kannabinoidien THC-pitoisuus voi olla jopa 800-kertainen perinteisiin kannabistuotteisiin verrattuna.

Jaksossa käydään läpi, miten tämä vaikuttaa synteettisten kannabinoidien oirekuvaan, miksi on syytä olla varuillaan, ja miten näitä potilaita tulee hoitaa.

On myös hyvä tiedostaa, että markkinoilla olevien perinteisten kasviperäisten kannabistuotteidenkin THC-pitoisuuden tiedetään olevan nousussa, eli niidenkin käyttö voi nykyään johtaa vaikeampiin oirekuviin kuin 90-luvulla – saati 60 luvulla. #notyourmothersweed

HUOM! Jakson äänityshetken jälkeen tietoon on myös tullut huolestuttava määrä vaikeita keuhkoreaktiota ja jopa kuolemantapauksia liittyen sähkötupakan käyttöön, joista suuressa osassa tapauksista sähkösavukkeella oli inhaloitu nimenomaan kannabistuotteita. Näiden reaktioiden taustalla epäillään olevan liuoksessa käytetty E-vitamiini, mutta varmuutta asiasta ei ole.

 

Kaikki jaksot ovat kuunneltavissa myös Apple Podcasts-palvelussa

Apple Podcasts

(Jaksoluettelo päivittyy Applen palveluun noin vuorokauden viiveellä.)


 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s