Uusi koronavirus ensi- ja akuuttihoidon näkökulmasta
Vieraana HUS epidemiologisen yksikön johtaja, dosentti, apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

HUOM! Jakso on äänitetty helmikuun 2020 alussa ja aihetta on käsitelty tuolloin saatavilla olleen tiedon sekä epidemiatilanteen valossa. Ajantasaiset THL:n ohjeet terveydenhuollon yksiköille löytyvät täältä.

 

Koronavirukset aiheuttavat yleensä lieviä hengitystie-infektiota, ja harvemmin keuhkokuumeen, joka hauraille ja sairaille voi olla kohtalokaskin. Viimeisen 20 vuoden aikana tunnetaan kolme eläinsyntyistä koronainfektiota, SARS, MERS ja nyt Wuhanilainen “uusi” koronavirus 2019-nCoV.

Vaikka mediassa vilahtelevat otsikot “tappajavirus” ja sanat epidemia ja pandemia, niin millainen uusi koronavirus oikeastaan on ja pitääkö olla huolissaan? Ja onko muualla kuin Aasiassa kyse edes epidemiasta?

RADplus -podcastin uudessa EXTRA-osiossa asiantuntija Eeva Ruotsalainen (dosentti, apulaisylilääkäri, HUS epidemiologisen yksikön johtaja) kertoo, miten tällainen epäilty epidemiatilanne etenee, miten tietoa kertyy – ja mitä juuri nyt voidaan sanoa uudesta koronaviruksesta. Puhutaan mitä nimenomaan ensi- ja akuuttihoidossa työskentelevien tulisi tietää viruksesta ja miten toimia epäilytilanteissa.

Kerrataan myös pisaratartuntojen estokeinot eli ne #perusasiat joita noudatetaan, kun ollaan lähikontakteissa myös niissä muissakin yleisemmissä infektioepäilyissä, joilta niiltäkin oletettavasti halutaan välttyä, kuten kaikki ne muut hengitystieinfektiot tai vaikkapa norovirus.

THL:n ajantasainen tiedote Wuhanin koronaviruksesta

THL:n toimintaohje terveydenhuollon ammattilaisille epäiltäessä uuden koronaviruksen (2019-nCoV) aiheuttamaa infektiota

 

Kaikki jaksot ovat kuunneltavissa myös Apple Podcasts-palvelussa

Apple Podcasts

(Jaksoluettelo päivittyy Applen palveluun noin vuorokauden viiveellä.)


 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s