Uusi koronavirus ensi- ja akuuttihoidon näkökulmasta
Vieraana HUS epidemiologisen yksikön johtaja, dosentti, apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Koronavirukset aiheuttavat yleensä lieviä hengitystie-infektiota, ja harvemmin keuhkokuumeen, joka hauraille ja sairaille voi olla kohtalokaskin. Viimeisen 20 vuoden aikana tunnetaan kolme eläinsyntyistä koronainfektiota, SARS, MERS ja nyt Wuhanilainen “uusi” koronavirus 2019-nCoV.

Vaikka mediassa vilahtelevat otsikot “tappajavirus” ja sanat epidemia ja pandemia, niin millainen uusi koronavirus oikeastaan on ja pitääkö olla huolissaan? Ja onko muualla kuin Aasiassa kyse edes epidemiasta?

RADplus -podcastin uudessa EXTRA-osiossa asiantuntija Eeva Ruotsalainen (dosentti, apulaisylilääkäri, HUS epidemiologisen yksikön johtaja) kertoo, miten tällainen epäilty epidemiatilanne etenee, miten tietoa kertyy – ja mitä juuri nyt voidaan sanoa uudesta koronaviruksesta. Puhutaan mitä nimenomaan ensi- ja akuuttihoidossa työskentelevien tulisi tietää viruksesta ja miten toimia epäilytilanteissa.

Kerrataan myös pisaratartuntojen estokeinot eli ne #perusasiat joita noudatetaan, kun ollaan lähikontakteissa myös niissä muissakin yleisemmissä infektioepäilyissä, joilta niiltäkin oletettavasti halutaan välttyä, kuten kaikki ne muut hengitystieinfektiot tai vaikkapa norovirus.

THL:n ajantasainen tiedote Wuhanin koronaviruksesta

THL:n toimintaohje terveydenhuollon ammattilaisille epäiltäessä uuden koronaviruksen (2019-nCoV) aiheuttamaa infektiota

 

Kaikki jaksot ovat kuunneltavissa myös Apple Podcasts-palvelussa

Apple Podcasts

(Jaksoluettelo päivittyy Applen palveluun noin vuorokauden viiveellä.)


 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s