Ensihoitajat kohtaavat työssään hyvin usein hengenahdistuksesta kärsiviä potilaita. Hengitysäänten auskultaatio on keskeinen ja tärkeä työdiagnoosin tekemiseen liittyvä perustutkimus myös ensihoidossa. Auskultaatiotaidot kehittyvät vain riittävästi ja toistuvasti harjoittelemalla. Täsmällisellä hengitysäänten auskultaatiolla voidaan viime kädessä vaikuttaa potilaan hoitolinjauksiin. Tutkimusten perusteella ensihoitajaopiskelijoiden ja valmistuneiden ensihoitajien hengitysäänten auskultoinnin diagnostinen tarkkuus ei ole riittävällä tasolla eikä yhtä tarkkaa kuin lääkäreillä. Kokemuksen ja kliinisen ohjauksen myötä tarkkuus kuitenkin kasvaa.
Tällä sivustolla voit itsenäisesti harjoitella hengitysäänten auskultaatiolöydöksiin liittyvää diagnostista osaamistasi ja perehtyä tyypillisimpiin hengitysäänilöydöksiin sekä patofysiologisiin syihin niiden taustalla. Samalla tutustut Lääkäriseura Duodecimin sanastolautakunnan keväällä 2017 antamiin suosituksiin vakioiduista hengitysäänilöydöksiä kuvaavista termeistä. Julkaisu termistöstä on tekeillä.
Tämän itseopiskelumateriaalin tavoitteena on kehittää ensihoidon ammattilaisten ja opiskelijoiden hengitysäänten auskultaatiotaitoja ja samalla kentällä tapahtuvan työdiagnostiikan sekä löydösten kirjaamisen tarkkuutta.
Sisältö on jaettu neljään osaan: kirjallinen teoriaosuus, ääninäytteet hengitysäänilöydöksistä, potilasesimerkit hengitysääninäytteineen sekä linkit ja viitteet aihetta syventävään materiaaliin. Materiaali on tuotettu osana ensihoitaja AMK-tutkintoon liittyvää opinnäytetyötä. Antoisia hetkiä hengitysäänten parissa!
P.S. Ensihoidon opiskelija! Jos et ole vielä hankkinut omaa henkilökohtaista stetoskooppia – tee se nyt. Opintoihin liittyvillä harjoittelujaksoilla tarjoutuu runsaasti loistavia tilaisuuksia kuunnella hengitysääniä, etenkin kun lähimmät stetoskoopit löytyvät omasta taskusta. Samalla harjaannut minimoimaan stetoskoopin käsittelystä aiheutuvia häiriöääniä.