anafylaksia_reaktiot_v2

Anafylaksia eli anafylaktinen  reaktio  on  useamman  kuin  yhden elimen äkillinen nopea ja mahdollisesti hengenvaarallinen yliherkkyysreaktio,  joka  tulee hoitaa välittömästi. Ensisijainen ja tehokkain hoito on adrenaliini i.m. paikallisen ohjeistuksen mukaisesti (yleensä aikuiset 0,5 mg ja lapset 0,1 mg / 10 kg).

Anafylaksiassa allergeeni (antigeeni) sitoutuu immunoglobuliini E:hen, joka aktivoi inflammatoristen välittäjäaineiden, kuten histamiinin, ja sytokiinien vapautumisen syöttösoluista ja tietyistä veren valkosoluista (basofiileistä).

Vapautuvat aineet saavat aikaan anafylaktiselle kohtaukselle tyypilliset oireet, kuten bronkokonstriktion hengitysteissä, hallitsemattoman vasodilataation ja verisuonten permeabiliteetin lisääntymisen. Lisäksi em. välittäjäaineet voivat lamata sydämen toimintaa. Kliiniset oireet on esitelty oheisessa infograafissa.

Anafylaksian voi laukaista periaatteessa mikä tahansa kehon ulkoinen aine. Tyypillisimpiä aiheuttajia ovat ruoka-aineet, lääkkeet ja hyönteisten pistot.

Lähteet:
Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry
https://www.allergia.fi/site/assets/files/1176/anafylaksia_opas_2201-2019_web_pages.pdf

Asthma & Allergy Affiliates Inc.
https://allergynorthshore.com/portfolio-items/anaphylaxis-2/

Instagram-julkaisu:
https://www.instagram.com/p/BvLwNSOl8Dk/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s