Strukturoitu, tiivis ja johdonmukainen raportointi on olennainen osa potilaan hoitoketjua. Aikakriittisissä ja kuormittavissa tilanteissa, kuten hoidettaessa vakavasti loukkaantunutta potilasta, laadukkaan ja ytimekkään raportoinnin merkitys korostuu entisestään. Kansainvälinen ”ATMIST”-muistisääntöön perustuva raportointiprotokolla on käytössä myös osassa suomalaisista traumapotilaita vastaanottavista sairaaloista. ATMIST-protokollaa voidaan käyttää sekä potilasta luovuttaessa, että ennakkoilmoitusta sairaalaan tehtäessä.
ATMIST-protokollassa on paljon yhtäläisyyksiä Suomessa laajasti käytössä olevaan ISBAR-raportointimalliin. ATMIST-protokolla korostaa vammamekanismia, vammalöydöksiä ja muutoksia potilaan tilassa. Sitä voi soveltaa myös sisätauti- ja muutoin sairastuneen potilaan raportointiin. Tähän sovellukseen palaamme myöhemmin omana infograafinaan.
ATMIST-protokolla on suunniteltu siten, että raportin tai ennakkoilmoituksen antamiseen kuuluu maksimissaan noin 45-60 sekuntia aikaa.
Käytätkö raportoidessa muistisääntöä tai protokollaa? Koetko niistä olevan hyötyä tai haittaa? Kommentoi ja keskustele Instagram-päivityksemme yhteydessä.
Kirjallisuutta:
Clinical handover within the emergency care pathway and the potential risks of clinical handover
failure (ECHO): primary research:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25642559
Better Patient Handovers, AirMed & Rescue Magazine:
https://www.airmedandrescue.com/features/better-patient-handovers
Instagram-julkaisu: https://www.instagram.com/p/Bqch18XlDhE/