Pitkäkestoinen helteinen sää altistaa lämpösairauksille, joista vaarallisin on lämpöhalvaus. Olosuhteiden aiheuttamat lämpösairaudet tulisi pyrkiä jo ensihoitoympäristössä erottamaan muista kuumesairauksista. Huolellinen esitietojen keruu ja ympäristön havainnointi voi helpottaa työdiagnoosin tekemisessä.

Tajunnantason häiriöt, hypotensio, hyperventilaatio ja keskushermoston oireet erityisesti fyysisen rasituksen yhteydessä herättävät epäilyksen lämpöhalvauksesta. Hieman hitaammin kehittyvän lämpöuupumuksen merkittävin aiheuttaja on riittämätön nesteensaanti. Lämmin ympäristö (helle, sauna, huonosti ilmastoitu tila, kuuma auto), korkea ikä, tietyt sairaudet ja lääkkeet lisäävät lämpösairauksien riskiä.

Lämpöhalvauspotilaan ensihoito tulisi aloittaa välittömästi. Tärkeimpiä toimenpiteitä ovat potilaan siirtäminen pois altistavasta ympäristöstä, ulkoinen jäähdyttäminen viileän veden ja tuuletuksen avulla sekä riittävä suonensisäinen nesteytys. Mahdollinen hypoglykemia, kouristelu tai palovammojen aiheuttama kipu hoidetaan normaalien protokollien mukaisesti. Myös mahdollinen palovamman aiheuttama hengitysteiden turvotus tulisi huomioida ennakkopainotteisesti. Noudata aina oman alueesi hoito-ohjeita. Konsultoi tarvittaessa!


Lähteet:.

Lund, Vesa 2020. Ylilämpöisyys. Teoksessa Ensihoito-opas. Duodecim 2020. Verkkodokumentti.

Lindholm, Harri 2021. Lämpösairaudet. Teoksessa Lääkärin käsikirja. Duodecim 2021. Verkkodokumentti.

Holmström, Peter 2014. Ympäristöolosuhteiden aiheuttamat vammat ja haittatapahtumat. Teoksessa Anestesiologia ja Tehohoito. Duodecim 2014.

Instagram-julkaisu:

https://www.instagram.com/p/CQye7M3lhWX/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s