025_keskushermoston_stimulantit_v2

Keskushermostoon vaikuttavat stimulantit (esim. amfetamiini, metamfetamiini, kokaiini, ekstaasi ja monet synteettiset valmisteet kuten MDPV, aPVP, PBP, bath salts ja monet muut) voivat aiheuttaa elimistössä moninaisia oireita. Osa vaikutuksista ilmenee varhain, osa myöhemmin. Stimulanttien vaikutuksia voidaan havaita eri puolilla elimistöä ja ne voivat pahimmillaan olla hengenvaarallisia.

Etenkin nämä vaikutukset ensihoidossa työskentelevien olisi hyvä ottaa huomioon stimulanttien vaikutuksen alaisena olevaa potilasta hoitaessaan. Hyvä on myös huomioida, että riehuvan stimulanttipotilaan optimaalinen ja ensisijainen hoito on lääkkeellinen sedaatio (esim. bentso nasaalisesti tai IM) ennemmin kuin fyysinen rajoitus, sillä väkisin kiinni pitäminen kiihtyneelle voi olla jopa sydänpysähdykselle altistava.

 

 

Instagram-julkaisu: https://www.instagram.com/p/B5qUSYHlN_w/

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s